Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Здорові діти – це здорова нація

Дата: 04.01.2023 14:42
Кількість переглядів: 178

03.01.2023 року відбулася організаційна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності  виконавчих органів ради Артема  Соляника. В нараді  взяли участь спеціаліст І категорії відділу освіти і спорту Валентина Мельник, директор КДЮСШ Іван Палій, директор стадіону «Колос» Василь Тополєвський, голова  ФСТ «Колос» Олег Сікорський та тренер-викладач  Руслан Кочкін.

 В ході наради було підсумовано роботу  галузі фізичної культури і спорту за минулий рік та намічено перспективи розвитку  на 2023 рік. Обговорили стан  викладання фізичної культури в закладах освіти громади та шляхи підвищення ефективності викладання уроків фізичної культури в сучасних умовах.

2021-2022  рік, нажаль, вніс свої корективи в спортивно-масову роботу громади . Протягом року спостерігалось зниження рухової активності учнів через карантинні заходи, через військову агресію  росії. Дистанційне навчання могло забезпечити лише окремі види рухової активності учнів в закладах освіти. Навчально-тренувальні заняття також частково  призупинялися. Зменшилась кількість змагань, де б могли проявити себе вихованці.

Але, разом з тим, підсумував директор КДЮСШ Іван Палій, маємо гарні результати в тих видах змагань, де змогли взяти участь. Команди Шаргородської КДЮСШ протягом поточного року приймали участь у змаганнях, турнірах та першостях різних рівнів. Гордимося тим, що стали чемпіонами з футзалу, наші команди успішно стартували в числі 24 команд в чемпіонаті області, пишаємось нашими боксерами, спортсменами зі змішаних єдиноборств (СК «Тоra Kai»), виступами наших шкільних команд  у районній Гімназіаді.

Проте,  ситуація, яка склалася в державі  та, зокрема, в освітній галузі, не сприяє втіленню сучасних вимог до організації освітнього процесу в закладах освіти. Нажаль і стан викладання фізичної культури в закладах освіти є таким, що, в цілому, не відповідає сучасним викликам. Потрібно змінювати підходи, як  до викладання уроків фізичної культури, так  і до контролю з боку  адміністрації закладів. Дане питання взяв під особистий  контроль  заступник міського голови Артем Соляник.

«Вимоги Нової української школи, зауважив він,  - це перетворення закладів загальної середньої освіти на простір здоров’я, де діти не втрачають здоров’я, сидячи за партами і ведучи малорухливий спосіб життя, а навпаки – зміцнюють імунітет, гармонійно розвиваються, демонструють високий рівень рухової активності, фізично готуються до захисту своєї країни».

Чи можна викладати фізичну культуру дистанційно? Складно, адже спортивна діяльність потребує інвентаря, простору, особистої присутності учасників. Але викладання фізичної культури в сучасних умовах – це різні форми роботи: і дистанційна, і офлайн, і змішана, індивідуальна, сімейна.

Перед вчителем нового покоління стоїть виклик: бути сучасним та цікавим своїм учням, вчитися новому, експериментувати, або дати дорогу тим, хто може зробити це краще.

Артем Соляник наголосив, що саме зараз вчителі фізичної культури можуть допомогти дітям уникнути депресивних станів та негативних емоцій, але і вони повинні прийняти ряд викликів, які вимагають кардинальних змін та підходів до розвитку та популяризації фізичної культури учнів та учнівського спорту.

Перший виклик - зміна підходів до навчання.

Другий виклик - професійний розвиток педагога.

Підсумовуючи сказане, Артем Соляник зауважив, що основним завданням розвитку спортивної галузі у громаді має бути популяризація здорового способу життя, рухові активності, заохочення дітей до збереження здоров’я. Адже, здорові діти – це здорова нація!

Відділ освіти і спорту міської ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора