Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чому незадекларована праця – це непатріотично і погано для всіх?

Дата: 23.03.2023 15:53
Кількість переглядів: 73

В умовах повномасштабної війни, коли всі сили і кошти держави спрямовані на наближення перемоги, незадекларована праця і неформальна економіка наносять невиправної шкоди обороноздатності країни.  Поки одні воюють на фронті, дехто з роботодавців намагається  збільшити свої прибутки.

Все робиться просто:  вони  не укладають трудові договори і відповідно, не сплачують за працівників  податків. Але чому незадекларована праця – це так погано?

По-перше, якщо ви  погоджуєтеся працювати без трудового договору, то  не розраховуйте на гідні умови праці та виконання усних домовленостей. Вас можуть необґрунтовано оштрафувати, звільнити без повідомлення, не заплатити лікарняні чи компенсацію в разі нещасного випадку, що вже й казати про виплату зарплати!

По-друге, якщо ви роботодавець, і наймаєте людину без укладання трудового договору,  то будьте готові витрачати час і ресурси на навчання – досвідчені спеціалісти до вас не підуть або швидко знайдуть краще місце. Вам буде складніше отримати банківські кредити, інвестиції. А в разі перевірки інспекції праці на вас можуть накласти відчутний штраф за порушення трудового законодавства.

І, зрештою, по третє - через несплату податків й єдиного соціального внеску держава змушена підвищувати податки для бізнесу, щоб виплачувати пенсії, лікарняні, утримувати школи, лікарні, ремонтувати дороги  і головне – підтримувати наших військових!

Щоб краще зрозуміти масштаби незадекларованої праці в нашій країні варто навести такі цифри. За офіційними даними  з-понад 16 мільйонів зайнятого населення України 3,5 мільйона  людей працюють  нелегально. Саме тому Держпраці об’єднується з іншими органами для активізації роботи, спрямованої на подолання явища незадекларованої праці.

При міжрегіональних територіальних управліннях Держпраці створені міжвідомчі робочі групи, які формують дорожні карти приведення трудових відносин у відповідність до законодавства на рівні регіонів. До цієї роботи залучені державні органи ДПС, органи місцевого самоврядування і соціальні партнери. Спільно вони проводять велику роботу з  ідентифікації суб’єктів господарювання, що не укладають трудові договори із працівниками, формують їх перелік з метою організації заходів стимулювання таких роботодавців до належного оформлення трудових відносин.

 Роботодавцям Вінниччини слід усвідомити, що оформлювати працівників та сплачувати податки – це не просто юридичне зобов’язання, а патріотичний обов’язок, особливо в часи війни. Втрати від незадекларованої праці становлять більше 100 млрд. грн. на рік, які дозволили б на 20 % збільшити видатки на оборону країни.

До слова, відповідальність за використання праці одного неоформленого працівника може сягати 201 тисячу гривень.

За ці кошти можна два роки виплачувати працівнику заробітну плату на рівні мінімальної (6700 грн), сплачувати усі податки та збори і бути відповідальним роботодавцем!

Вибір за вами!

Центрально-західне міжрегіональне

 управління державної служби з питань праці

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора