Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пільги та соціальні гарантії для осіб з інвалідністю

Дата: 04.04.2023 10:13
Кількість переглядів: 95

Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Шаргородської міської ради інформує!

Для участі у політичній, економічній та соціальних сферах життя особам з інвалідністю держава гарантує рівні права та можливості на рівні з іншими громадянами .

Які пільги та соціальні гарантії передбачено для осіб з інвалідністю – розповідаємо.

ДОПОМІЖНІ ЗАСОБИ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ

Особи з інвалідністю на підставі індивідуальної програми реабілітації безкоштовно або на пільгових умовах забезпечуються  допомоміжними засобами реабілітації:

- сурдотехнічні засоби

- протези очей, щелеп, зубів

- ендопротези, сечо- та калоприймачі

- протезні вироби та ортопедичне взуття

- окуляри, слухові і голосоутворювальні апарати

- засоби пересування, в тому числі крісла-коляски з електроприводом і автомобілі (при наявності відповідного медичного висновку)

- мобільні телефони та факси - для письмового спілкування

лікарськими засобами:

- Особи з інвалідністю, які отримують пенсію, що не перевищує мінімального розміру пенсії, або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії, діти з інвалідністю мають право на безплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування.

- Особи з інвалідністю першої і другої груп мають право при амбулаторному лікуванні на придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50 відсотків їх вартості.

- Особи з інвалідністю і діти з інвалідністю за наявності медичних показань мають право на безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АВТОМОБІЛЕМ

Особи з інвалідністю мають право на забезпечення автомобілем (безоплатно або на пільгових умовах) при наявності медичних показань або відсутність протипоказань до керування ним.

ПІЛЬГИ НА ТРАНСПОРТНІ ПОСЛУГИ

Особам з інвалідністю I і II групи надається право безкоштовного проїзду в міському пасажирському транспорті (крім таксі).

Таке право передбачено особі, яка супроводжує особу з інвалідністю I групи. Безкоштовний проїзд надається при наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус /довідки (у разі впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду - також електронного квитка (видається безкоштовно).

В період з 1 жовтня по 15 травня особам з інвалідністю та особі, яка супроводжує особу з інвалідністю I групи або дитину з інвалідністю, надається 50% знижка на проїзд внутрішніми лініями повітряного, залізничного, морського, внутрішнього водного та автомобільного транспорту.

Пільгове перевезення здійснюють усі підприємства транспорту незалежно від форми власності та підпорядкування.

Відмова в наданні транспортних пільг є порушенням прав осіб з інвалідністю.

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ, ОСВІТА І ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Особи з інвалідністю мають право вступу до вищих навчальних закладів на конкурсній основі в рамках встановлених квот. Для деяких категорій осіб з інвалідністю передбачена можливість прийняття до ВНЗ на спеціальних умовах.

Особами з інвалідністю I-III групи призначається соціальна стипендія та може надаватися додаткова соціальна і матеріальна допомога.

Особи з інвалідністю після успішного складання іспитів зараховуються до професійно-технічних навчальних закладів поза конкурсом.

Професійна підготовка/перепідготовка здійснюється з урахуванням медичних показань і протипоказань для наступної трудової діяльності. Вибір форм і методів професійної підготовки проводяться згідно з висновками медико-соціальної експертизи.

Після закінчення навчального закладу особам з інвалідністю надається право вибору місця роботи з наявних варіантів або надається за їх бажанням право вільного працевлаштування.

Особа з інвалідністю, яка не працює, але бажає працювати, має право бути зареєстрованою у державній службі зайнятості як безробітна. Державна служба зайнятості здійснює пошук підходящої роботи відповідно до рекомендацій МСЕК, наявних в особи з інвалідністю кваліфікації та знань, з урахуванням її побажань, а також проводить професійну підготовку, підвищення кваліфікації і перепідготовку осіб з інвалідністю.

ПІЛЬГОВЕ ОТРИМАННЯ ПУТІВОК

Особи з інвалідністю при наявності медичних показань мають право на безкоштовне отримання путівок в санаторії.

ПІЛЬГИ НА ТЕЛЕФОН І РАДІОЗВ’ЯЗОК

Для осіб з інвалідністю I та II групи встановлення стаціонарних (квартирних) телефонів проводиться на пільгових умовах і без черги.

Погодинна оплата за місцеві телефонні розмови стягується виключно за згодою особи або сім’ї, до складу якої входять дві або більше осіб з інвалідністю.

Особи з порушенням зору (І і ІІ груп) мають право на безоплатне користування радіоточкою.

СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ

Особи з інвалідністю на місцевому рівні мають право на отримання основних базових соціальних послуг, яких найбільше потребують (соціальна адаптація, соціально-трудова адаптація, представництво інтересів, догляд вдома тощо).

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ

Жителям Шаргородської міської територіальної громади отримати консультацію про соціальну підтримку та соціальні послуги можна:

- у відділі «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Шаргородської міської ради (ЦНАП);

- у відділі соціального захисту та охорони здоров’я Шаргородської міської ради;

- у Вінницькому обласному відділенні Фонду соціального захисту інвалідів.

КУ Центр надання соціальних послуг 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора