Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Лиси – глобальна проблема в населених пунктах

Дата: 20.06.2023 10:10
Кількість переглядів: 117

Відділ житлово-комунального господарства та екології  управління містобудування, архітектури, житлово-комунального  господарства, екології та комунальної власності Шаргородської міської ради інформує, що  за травень – червень місяць в міську раду надходили численні  скарги від жителів навколишніх сіл щодо розповсюдження  популяції диких тварин таких, як лиси.

Жителі громади  розповідають, що вже біля двох років як на території сіл знаходяться лиси, а тепер і нори поробили. Людей ці мешканці лісу не бояться і почуваються повноправними господарями. А от селяни таких сусідів побоюються, адже знають, що ті переносять чимало болячок, роблять шкоду, зокрема, крадуть свійську птицю.

Небезпека від диких тварин у селі відчутна. Вона пов’язана з тим, що лиси, як і всі дикі тварини, хворіють і переносять багато захворювань, серед яких — сказ, різноманітні гельмінтні інвазії. Вони ж є прокормлювачами паразитів, зокрема кліщів, які переносять низку небезпечних хвороб, у тому числі бореліози, лептоспіроз. Відповідно збільшення популяції таких тварин у безпосередній близькості до людського житла в рази збільшує небезпеку зараження багатьма хворобами та сприяє їхньому розповсюдженню.

 

Що ж робити? За порадою  ми  звернулись  до Центрально – Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства – керівник Перов Сергій Григорович, і в свою чергу до голови Шаргородського РО УТМР - Олександра Німака, які пояснюють, що сезон полювання на хутрових звірів розпочнеться із п’ятого листопада (при умові відсутності військового стану на Вінниччині).

Враховуючи складність ситуації, що склалася на Шаргородщині, потрібно вирішувати дане питання  на рівні  обласного управління лісового та мисливського господарства щодо отримання дозволу на відстріл диких тварин – лисів, так як цей спосіб є найефективнішим у зменшенні популяції даного виду тварин. Розглянувши звернення міської ради, нам, можливо, буде надано дозвіл на відстрілювання лисиць на території мисливських угідь не в сезон.

Відділ житлово-комунального господарства та екології 

управління містобудування, архітектури, житлово-комунального 

господарства, екології та комунальної власності міської ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора