Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Гепатит А – хвороба брудних рук!

Дата: 31.10.2023 13:58
Кількість переглядів: 99

Гепатит А – це хвороба печінки, яку провокує вірус гепатиту А. Зараження відбувається за допомогою фекально-орального механізму, який реалізується водним (основний), харчовим і контактно-побутовим шляхами. Можлива передача вірусу парентеральним шляхом через кров. Тобто, вірус поширюється переважно при вживанні людиною харчових продуктів або води, забруднених фекаліями інфікованої вірусом людини, внаслідок недотримання правил санітарії та особистої гігієни.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та інших навчальних закладах). Спалахи можуть також виникати при забрудненні питної води стічними водами або при неналежній її очистці. В сім'ї зараження може відбуватися через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для родини.

На відміну від гепатитів В та С інфікування вірусом гепатиту А не призводить до розвитку хронічного захворювання печінки та рідко закінчується летально, але може викликати симптоми, які значно погіршують стан здоров'я людини, а інколи – блискавичну форму гепатиту (гостру печінкову недостатність), яка досить часто закінчується смертельно. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов'язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

Період від зараження до перших ознак хвороби (інкубаційний період) зазвичай триває 14-28 днів. У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50 С протягом перших 2-3 днів, ломотою в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді виникає блювота, біль та відчуття важкості у правому підребір'ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можливе свербіння шкіри. Але такі симптоми проявляються не у всіх: у дорослих частіше, ніж у дітей, а в похилому віці – у більш важкій формі. До речі, у дітей до 6 років хвороба зазвичай протікає взагалі безсимптомно і лише у 10% розвивається жовтяниця.

Заразитися гепатитом може кожен невакцинований та не хворівший раніше. Факторами ризику є: низький рівень санітарної обізнаності та недотримання правил особистої гігієни, відсутність безпечної питної води, спільне проживання з інфікованою людиною, в т.ч. сексуальні відносини в гострому періоді хвороби, поїздки в райони з високою ендемічністю (поширеністю захворювання) без попередньої імунізації. До таких відносяться Індія, Єгипет, Туніс, Туреччина, деякі країни Південної Америки і Карибського басейну.

Тож, щоб уникнути зараження, Жмеринське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує:

  • ніколи не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання, а при неможливості уникнути цього – обов'язково прокип'ятити воду щонайменше протягом 10 хв;
  • під час відпочинку на природі краще мати з собою запас питної води для приготування їжі, миття овочів, фруктів та рук;
  • руки мити у разі потребі, але обов'язково після відвідування туалету (чи місць прирівняних до нього), перед приготуванням чи вживанням їжі, сервіруванням столу тощо;
  • уникати контактів з інфікованою або хворою людиною до моменту її одужання;
  • перед поїздкою у країни з високим рівнем поширеності гепатиту А краще заздалегідь вакцинуватися.

Проблема гепатиту А досить серйозна, адже на відновлення здоров'я після перенесеної хвороби для повернення на роботу, в школу і до повсякденного життя можуть піти тижні та місяці.                                    

Тож запам'ятайте, що виконання кількох досить простих правил та, у разі необхідності, вакцинація,     збережуть ваше здоров'я і життя!

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства  Жмеринського районного управління

ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора