Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шаргородщина вшановує пам'ять жертв Голодоморів

Дата: 24.11.2023 15:53
Кількість переглядів: 143

У XX столітті Україна пережила три голодомори, проте саме Голодомор 1932-1933 років був наймасовішим і найжорстокішим. Немислимий за своїми масштабами геноцид забрав життя, за різними оцінками, від 4 до 10 млн людей. До 90-х роковин великої Трагедії нашого народу в нашій громаді провели низку меморіальних заходів.

Сьогодні наш обов'язок – зробити все, аби пам'ять про невинно убієнних була живою для нинішніх та прийдешніх поколінь, аби ніколи не допустити подібного на українській землі.

Так, 23 листопада спільно з КО Креативний простір «Шар» проведено годину пам’яті для школярів 7-А класу Шаргородського ліцею №1, класовод  Тетяна Романчук «Голодомор 1932-1933 років: без права на забуття».   Ведучі заходу Наталія Куцак та Оксана Вихристюк ознайомили учнів з історією Голодомору в Україні та його наслідками для українського народу. Учасники заходу мали можливість переглянути документальний фільм «Німа правда». Присутні вшанували світлу пам'ять полеглих під час виконання бойових завдань із захисту України, а також мирних громадян, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, пам’ять жертв Голодомору 1932 - 1933 років хвилиною мовчання. Нехай же пам’ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість та наснагу. Адже, голодомор назавжди змінив хід історії українського народу. Він став одним із найважчих випробувань, що випали на нашу долю.
Сьогодні, 24 листопада  Шаргородською центральною міською бібліотекою за ініціативи відділу культури та туризму Шаргородської міської ради було проведено інформаційний захід під назвою «Три колоски життя» та була організована книжкова виставка «Знати – щоб не повторити». У виданнях, які були представлені на виставці, публікується велика кількість матеріалів, що розкривають сумні факти голодомору. Про історичні факти нечуваного голоду та непоправні втрати пов’язані з цією трагічною сторінкою історії українського народу присутнім розповіли бібліотечні працівники Наталія Кирилюк та Юлія Марцинишена. До слова був запрошений заступник міського голови Андрій Майданюк, який поділився спогадами своєї родини, яка пережила ті трагічні події та наголосив на нетлінності народної пам’яті.

Завершився цикл меморіальних заходів покладанням символічних композицій та лампадок до пам’ятника жертвам Голодоморів, як данину пам’яті померлим.

Тому, що ми пам’ятаємо тих, хто загинув в час голодоморів…

Тому, що, незважаючи на довгі роки мовчання, Україна на повен голос заговорила про одну з найстрашніших трагедій в історії нашої Батьківщини – Голодомор.

Тому, що ми засуджуємо всіх тих, хто причетний до смерті  мільйонів українців у стражденні голодні роки!

Тому, що віримо, що  страхіття Голодомору ніколи не повториться.

Пам'ятаємо! Єднаємося! Переможемо!

 

Фото без опису

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора