Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Майдан. Боротьба. Свобода!»

Дата: 20.02.2024 15:35
Кількість переглядів: 123

«Майдан. Боротьба. Свобода!» - під такою назвою сьогодні, 20 лютого  2024 року, у відділі обслуговування дорослих читачів   Шаргородської центральної міської бібліотеки проведено урок пам’яті для учнів 9-го класу Шаргородського ліцею №1. Захід приурочено вшануванню пам’яті громадян, які загинули під час Революції Гідності у листопаді  2013 – лютому 2014 років. 10 років минає з часу  тих буремних подій,  які змінили  хід історії нашої держави.

Указ Президента України «Про вшанування подвигу учасників революції гідності й увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» передбачає 20 лютого    відзначення цього дня  в знак шани  українців, які віддали своє життя, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Ведуча заходу, директор КО «Шаргородська центральна міська бібліотека»  Галина Волощук нагадала присутнім про страшні події того часу, що відбувалися у центрі нашої столиці. У лютому 2014 року під час зіткнень протестуючих  з силовиками  тогочасної влади, в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені. Більшість цих людських трагедій сталися  20 лютого – у день, який народ назве «Чорним четвергом». Мітинг під Верховною Радою перейшов у запеклі сутички між протестувальниками та поліцією. Формально 19 лютого 2014 року в Києві було оголошено перемир`я, але протистояння тривали, оскільки урядові сили порушили домовленості.

 Саме 20 лютого людей, які вийшли на мирний протест, щоб висловити свою громадянську позицію, почали  розстрілювати снайпери. Згодом загиблих учасників акцій протесту стали називати «Небесною Сотнею», а події «Революцією Гідності». За даними Генеральної прокуратури під час придушення акцій Майдану постраждало 2500 осіб, з них 104 загинули, 1200 отримали травми, в тому числі 185 з вогнепальної зброї. Події того дня стали кульмінацією Революції Гідності.

За  утвердження розвитку України як демократичної європейської країни, заплачено дуже велику ціну –  ціну неодного людського життя. Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень до європейських цінностей у споконвічно європейській державі.  Завдяки Майдану наша держава довела всьому світові свою національну  гідність, мужність і тверду волю українців до справедливості. 21 листопада 2014 року Указом Президента України № 890/2014 звання Героя України присвоєно 99 загиблим учасникам Революції Гідності.

Не люди по Майдану – Боги ходять, 

Ці хлопці тілом й духом визначні  

Слова в них щирі й красномовні -  

Вони Вкраїни славнії сини!

Спасибі вам усім, звитяжні браття,   

Низький уклін від серця до землі,  

Ви розпалили не на вулиці багаття, 

А в серці кожного жагу до боротьби!

 Спасибі серцем і душею,  

Я щиро це і палко говорю!  

Як крикнуть: «Слава Україні!»               

«Навіки слава!» - я завжди скажу!

Це уривок з  вірша, який прозвучав у майстерному професійному декламуванні керівника гуртків Шаргородського будинку дитячої та юнацької творчості, випускника Київського національного інституту культури Тараса Семка. Твір до глибини душі зворушив всіх присутніх, заставив  задуматись над  ціною суверенності України.

На заході була присутня голова ГО промисловців і підприємців Шаргородської громади Галина Верещага. Вона поділилася спогадами про ті революційні часи, розповіла присутнім про свою волонтерську участь та участь шаргородців у підтримці страшних, жертовних подій, які відбувалися на Майдані 2013-2014 років.

Особливого колориту урокові пам`яті надали патріотичні пісні у виконанні спеціаліста Шаргородського центру культури і дозвілля Любові Шевчук та аматора сцени Олександра Затурського.

Наверталися сльози на очі від смутку, розпачу і болю від почутого та побаченого,  бо і  надалі доля випробовує українців на міць  духу, на бажання розвиватися  самостійно й цивілізовано, назавжди відмежувавшись від російської імперії.  

Сьогодні війна! Війна за свободу! На жаль, саме в такий гіркий і трагічний спосіб  українці всьому світові довели  свою непоборність і демократичні стремління волелюбного народу.

На завершення заходу, ведуча звернулася до молоді з патріотичними настановами та щирими материнськими побажаннями  МИРУ, ЗДОРОВ`Я, ДОБРА! Адже саме сьогодні твориться новітня  українська історія, учасниками якої є ми самі. І доля  Батьківщини  залежить  від кожного.

 Відділ обслуговування дорослих читачів  

Шаргородської центральної міської бібліотеки

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора