Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

8 травня – День пам’яті та перемоги на нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 рр.

Дата: 08.05.2024 13:03
Кількість переглядів: 105

За Батьківщину у боях вмирали
Однаково — дорослі і малі…
За довгі роки ще не розшукали
Усіх могил солдатських на землі.


Розкидані вони у чистім полі,
Десь при дорозі, у розмай-траві…
Могил отих не обминай ніколи:
Поховані у них — для нас живі!

 

          Так, до сьогодні жива пам’ять про тих, хто виборював нашу волю на фронтах Другої світової війни. Ось і сьогодні, 8 травня, в День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 рр., який відповідно до Закону України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» буде щороку відзначатися у цей день, з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни на площі Перемоги в місті Шаргороді відбувся мітинг за участю працівників Шаргородської міської ради, учнів місцевого ліцею та небайдужих шаргородців. Пам'ять полеглих тодішньої і теперішньої воєн вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів і лампадок до пам’ятника загиблим воїнам.

          Ведучі урочистого мітингу проникними, хвилюючими словами доносили до присутніх священні слова пам’яті про героїв, що полягли на фронтах війни та поваги і пошани до учасників війни та ветеранів, які здобували Перемогу в боротьбі з фашизмом.

          «Запроваджуючи пам’ятну дату 8 травня, Україна прагнула доєднатися до європейської традиції відзначення перемоги у Другій світовій війні, пошанування всіх борців із нацизмом та жертв війни. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять  мирні цивільні люди, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст та сіл, діти війни, примусові робітники. Адже війна це не лише танки, гармати й масштабні бої. Це – долі, мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками» - з такими словами звернувся до присутніх міський голова Володимир Барецький.

          Як представник молоді, учениця Шаргородського ліцею №1 Ліза Титаренко, підтвердила єдину думку присутніх, що війна абсолютно не притаманна українцям, що ми – мирний народ, який цінує демократичний державний устрій і прагне доєднатися до європейської спільноти.

          Інсценізовану декламацію для присутніх показали вчитель української мови та літератури Світлана Войцехівська разом з своїм вихованцем, учнем Слободо-Шаргородського ліцею Валентином Хаєцьким.

          До всіх присутніх також звернулася дружина загиблого Героя російсько-української війни Оксана Шпак, яка на прикладі свого власного життя розповіла про важливість миру і про згубні наслідки війни.

          На завершення заходу народний камерний колектив «Ірмос» виконав духовний гімн «БОЖЕ, ВЕЛИКИЙ, ЄДИНИЙ!»

 

Сплетімо руки, як рід єдиний,

Знесімось вище найвищих гір,

Хай клич людини над світом лине:

Війна з війною!

Хай буде мир!

 

Твоя дитина, далекий брате,

До сонця зводить розумний зір,

Щасливі будьте, дитино й мати:

Війна з війною!

Хай буде мир!

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора