Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

На Шаргородщині відбувся дводенний хакатон «Правова освіта сільських жителів. Сільський туризм, як один з успішних кейсів розвитку ТГ та приклад взаємодії між парламентарями та виборцями»

Дата: 23.07.2024 09:03
Кількість переглядів: 532

Представниками громадської організації «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму  в Україні» в рамках реалізації проекту «Парламент для села: право обізнаність сільського населення як інструмент впливу на прийняття рішень» на базі Шаргородського музею образотворчого мистецтва відбувся дводенний  (19, 22 липня) хакатон «Правова освіта сільських жителів. Сільський туризм, як один з успішних кейсів розвитку ТГ та приклад взаємодії між парламентарями та виборцями».

У даному заході взяли участь представники Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької обласної військової адміністрації, представники Шаргородської, Джуринської територіальних громад Жмеринського району, Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району, старостинських округів та активних жителів Шаргородщини.

Захід відкривала начальниця відділу культури і туризму Шаргородської міської ради Тетяна Янчурська, яка наголосила на збереженні нашої національної ідентичності та набуття ролі села, як рушійної сили в розвиткові зеленого туризму в цілому. Координаторка проєкту, уповноважена представниця ГО «Спілка сільського зеленого туризму в Україні» Інна Величко висвітлила основні проблемні питання розвитку зеленого сільського туризму, зокрема прийняття в майбутньому Закону України «Про сільський зелений туризм», який наразі перебуває на стадії обговорення.

Важливою практичною складовою була робота в групах, а саме: формування карт ресурсів «Стіна слави, опрацювання над плакатами з ресурсами».

Після роботи в групах експертка ГО «Спілка сільського зеленого туризму в Україні» Ельміра Маслова виступила з лекцією на тему «Сільський туризм-не просто ліжко». Варто зазначити, що ядром цього твердження є те, що сільський зелений туризм є важливим допоміжним інструментом та фінансовою можливістю окремо взятої родини, яка його започаткувала. Фактично, заробляє і та громада, в якій знаходиться гостинна садиба, адже для створення готового кінцевого продукту – зеленої садиби відбувається комунікація та співпраця між учасниками різних сфер діяльності всередині громади. Також, цей вид діяльності приносить ефект миттєвої релаксації тим, хто приїжджає з перенаселеного міста до зеленої садиби. 

22 липня відбулась друга половина заходу, яка була зосереджена на виступі експерток проєкту Інни Величко та Ельміри Маслової.

Інна Тарабарова – студентка Київського національного університету ім.Т.Шевченка, помічник експертів донесла до присутніх інформацію про можливості народного депутата  і  взаємодію населення з депутатами. 

В заході, також, взяла участь депутат Верховної Ради України Лариса Білозір, яка висвітила бачення щодо законодавчих змін, надала поради щодо механізму творення та впровадження громадських ініціатив. Лариса Миколаївна вручила сертифікат переможця конкурсу «Твори добро» старості села Політанки Катерині Єпур, яка виграла проєкт  «Наші герої  в наших серцях назавжди» від громадської організації «Ми – Вінниччани». На грантові кошти планується облаштування Алеї Слави та реконструкція пам’ятника загиблим воїнам - односельчанам у Другій Світовій війні.  До вітань, також, долучились представники фонду «МХП – Громаді».

Міський голова Володимир Барецький висловив щиру вдячність організаторам за проведений захід саме в нашому місті. Користуючись нагодою вручив подяку Ларисі Білозір за активну участь у проведенні святкових заходів у зв’язку  з урочистим освяченням Каплиць Хресної Дороги в  місті Шаргород.

Підсумовуючи, міський голова акцентував увагу на тому, що проведення даного заходу у співпраці профільних експертів і суб’єктів господарювання туристичної сфери з народними депутатами сприятиме генерації нових підходів до розвитку сільського зеленого туризму в громадах, що в свою чергу дасть змогу створити і в Шаргородській громаді туристичні продукти для збільшення туристичних потоків.

Відділ культури і туризму міської ради



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора