Кількість харчових отруєнь за перше півріччя поточного року в Україні зросла
Кількість харчових отруєнь за перше півріччя поточного року в Україні зросла, загалом постраждало 366 осіб, з них – 176 дітей.
Серед причин отруєнь відмічається аномальна спека, яка співпала з негативною ситуацію в енергетиці. Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники найчастіше потрапляють з зіпсованими та неякісними харчовими продуктами та через брудні руки. Крім того, продаж продуктів, зокрема м’ясних, молочних, рибних на стихійних ярмарках, зокрема під час високої температури повітря.
Слід зазначити, що порівнюючи з першим півріччям 2023 року, постраждалих було 271 особа, з них – 141 дитина.
Також протягом першого півріччя 2024 року було зареєстровано 36 випадків ботулізму, внаслідок якого постраждали 42 особи. Летальні випадки були зареєстровані в Запорізькій, Київській та Тернопільській областях.
Якщо порівняти з першим півріччям 2023 року, то таких випадків було 31, а постраждалих було 37. Тобто в кількості постраждалих – на 5 осіб більше.
Вкотре нагадуємо, на що звертати увагу, коли купуєте готову їжу і як убезпечити себе від кишкових інфекцій удома.
Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є: елементарне недотримання правил особистої гігієни; недотримання технології приготування страв; недотримання умов та термінів зберігання сировини та готових страв; вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Як уникнути кишкової інфекції, купуючи готову їжу: не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі; не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту; у магазині кладіть готові страви до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати; не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години; не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка.
Профілактика кишкових інфекцій: ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету; мийте та тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі; користуйтеся індивідуальним посудом; не допускайте комах та тварин до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти; регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки; для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо); окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо); добре проварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу; використовуйте харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко; мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді; не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти; не давайте маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.
Зберігання продуктів: дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 години); при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).
Використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел; вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду; не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звертатись до лікаря. Самолікування може призвести до значних ускладнень.
Підготувала Вікторія КОТЯСЬ, відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області