Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що їсти й пити, щоби краще переносити спеку

Дата: 19.06.2025 08:10
Кількість переглядів: 45

Для харчування варто обирати: Фрукти, ягоди та овочі

На відміну від більшості інших харчових продуктів, у фруктах, овочах та ягодах міститься максимальний відсоток рідини. Тому вони легко перетравлюються, є джерелом поживних речовин і відновлюють водний баланс.

Обирайте рослинну їжу з найбільшим вмістом води: ягоди, кавун, огірки, томати, селеру та болгарський перець, темно-зелені листові овочі (шпинат, листя салату, капусти кале тощо).

Такі продукти не потребують додаткової кулінарної обробки – тож на вас не впливатиме додаткова теплова енергія, яка поширюється у домівці під час приготування їжі.

Рідина та напої

Звичайна вода, яка не має солоного, кислого, лужного або гіркого смаку, напої без цукру, кофеїну, алкоголю та калорій – найкращі джерела рідини. Потребу в рідині найточніше відображає відчуття спраги. Пийте, щойно згадаєте про воду і відчуєте сухість у роті.

Холодні напої і страви зазвичай приносять полегшення, коли температура повітря надто висока. Звертайте увагу на індивідуальну переносимість напоїв з льодом і морозива. Уникайте їхньої надмірної кількості у разі нездужання.

Варто уникати такої їжі:

Об’ємні, насичені жирами, солоні страви; значна кількість борошняних виробів і солодощів.

Перетравлення подібної їжі супроводжується значними термодинамічними ефектами, додатковим утворенням тепла. Це разом із зовнішніми впливами може негативно відбиватися на нашому самопочутті, спричинювати втому й сонливість.

Натомість слід перейти на легші страви помірного об’єму, які можна вживати частіше ніж три стандартні прийоми їжі в періоди, коли на дворі немає спеки. Наприклад, замість стандартного обіду з двох страв (борщу, мʼяса з гарніром і салатом) краще спожити окремо легкий суп із салатом, а в інший прийом їжі – нежирне мʼясо з гарніром.

Напої з кофеїном

Подібні напої, особливо енергетичні, можуть спричинювати більшу втрату рідини завдяки сечогінному ефекту. Водночас кількість кофеїну, яка міститься у порції кави або чаю, не спричиняє подібних ефектів.

Літня їжа має бути ще більш збалансованою, ніж в інші пори року. Оброблені продукти – від снеків до цукерок – влітку мають бути значно обмежені.

Жмеринське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт