Що їсти й пити, щоби краще переносити спеку
Для харчування варто обирати: Фрукти, ягоди та овочі
На відміну від більшості інших харчових продуктів, у фруктах, овочах та ягодах міститься максимальний відсоток рідини. Тому вони легко перетравлюються, є джерелом поживних речовин і відновлюють водний баланс.
Обирайте рослинну їжу з найбільшим вмістом води: ягоди, кавун, огірки, томати, селеру та болгарський перець, темно-зелені листові овочі (шпинат, листя салату, капусти кале тощо).
Такі продукти не потребують додаткової кулінарної обробки – тож на вас не впливатиме додаткова теплова енергія, яка поширюється у домівці під час приготування їжі.
Рідина та напої
Звичайна вода, яка не має солоного, кислого, лужного або гіркого смаку, напої без цукру, кофеїну, алкоголю та калорій – найкращі джерела рідини. Потребу в рідині найточніше відображає відчуття спраги. Пийте, щойно згадаєте про воду і відчуєте сухість у роті.
Холодні напої і страви зазвичай приносять полегшення, коли температура повітря надто висока. Звертайте увагу на індивідуальну переносимість напоїв з льодом і морозива. Уникайте їхньої надмірної кількості у разі нездужання.
Варто уникати такої їжі:
Об’ємні, насичені жирами, солоні страви; значна кількість борошняних виробів і солодощів.
Перетравлення подібної їжі супроводжується значними термодинамічними ефектами, додатковим утворенням тепла. Це разом із зовнішніми впливами може негативно відбиватися на нашому самопочутті, спричинювати втому й сонливість.
Натомість слід перейти на легші страви помірного об’єму, які можна вживати частіше ніж три стандартні прийоми їжі в періоди, коли на дворі немає спеки. Наприклад, замість стандартного обіду з двох страв (борщу, мʼяса з гарніром і салатом) краще спожити окремо легкий суп із салатом, а в інший прийом їжі – нежирне мʼясо з гарніром.
Напої з кофеїном
Подібні напої, особливо енергетичні, можуть спричинювати більшу втрату рідини завдяки сечогінному ефекту. Водночас кількість кофеїну, яка міститься у порції кави або чаю, не спричиняє подібних ефектів.
Літня їжа має бути ще більш збалансованою, ніж в інші пори року. Оброблені продукти – від снеків до цукерок – влітку мають бути значно обмежені.
Жмеринське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Вінницькій області